Господарювання в найдавніші часи
Рельєф, природно-кліматичні умови кузьминських земель сприятливі для ведення сільськогосподарського виробництва та розвитку тваринництва. Для того, щоб освоїти значні площі для розвитку землеробства, нашим предкам доводилось докладати багато зусиль, щоб з лісів, чагарників, ярів з допомогою примітивних знарядь праці перетворити їх на продуктивні,площі для землеробства. Кожен господар села намагався продуктивно використати кожний клаптик землі. Всі члени родини в поті чола від зорі до зорі працювали, щоб виростити хліб насущний.
В таких хатах проживало населення. Фото 1960 року.
Основними знаряддями праці для обробітку землі були соха та мотика. Через недосконалість знарядь праці земля давала мізерні врожаї. На початку XX ст. з розвитком сільськогосподарської науки більшість господарів села придбали удосконалені пристрої для обробітку землі: залізні плуги, борони, культиватори по міжрядному обробітку культур, молотарки, віялки по обмолоту і очищенню зерна, обприскувачі виноградників. Внаслідок цього врожайність культур значно зросла.
Вже в 20-30-х роках XX ст. крайовим товариством ''Просвіта" щороку видавався для селян сільськогосподарський календар, в якому публікувались наукові поради з ведення землеробства та тваринництва, значно зросло поголів'я худоби та її продуктивність.
У господарів села було 70-80 пар тяглової сили: волів та коней, в кожному дворогосподарстві утримувалось 4-5 голів великої рогатої худоби, 2-3 свині, стільки ж овець та кіз. Щороку частину тварин господар продавав, щоб одержати гроші на придбання одягу, взуття для сім'ї та сплату податку.
Із зернових культур висівали жито, пшеницю, овес, кукурудзу. На площах, які займала кукурудза, висівали ще так звані ущільнюючі культури - квасолю та кормові дині. Із технічних культур сіяли соняшник для олії, обов'язково кожен господар сіяв коноплю, з якої виготовлялось домоткане полотно. Особлива увага приділялась виноградарству, не було жодного господаря в селі, який би не володів площею виноградника від 200 до 600 кущів, закладених в основному європейськими і гібридними сортами за схемою посадки 1,0 х 1,20 метра для ручного обробітку. Найбільшою (близько 1 га) площею виноградника закладеного з сортів леанка, фурмінт, рислінг італійський, бакатар, шасла володів єврей Зельман Ильо.
Цикл сільгоспробіт був безперервним. Селяни твердо дотримувались правила: "Готуй сани влітку, а віз взимку". У зимову пору в поле вивозили гній, готували насіння та інвентар. До роботи залучались всі члени сім'ї, навіть діти доглядали за худобою. Це допомагало у вихованні та прищеплювало шану до праці.
У Кузьмині великих землевласників не було. В середньому на одне дворогосподарство припадало від 2-х до 8-ми гектарів сільгоспугідь, це орні землі, сінокіс, пасовища, виноградник, чагарники та інші території, а таких, що володіли до 1-го гектара землі в селі було 5-6 сімей.
Щоб прикупити землі, кузьминці виїжджали за океан на заробітки. Крім того, добрі господарі ще й орендували землю, що належала Кузьминській греко-католицькій парафії. Господарі разом з сім’ями добре обробляли кожен клаптик землі, жодна борозна не була порожня, а давала хліб чи корм худобі.
Душа болить, коли глянеш нині на кузьминські необроблені поля, запущені виноградники.
|